Anautica

De vzw Anautica is opgericht in 1998, met als doelstelling een thuis te creëren voor andersvalide jongvolwassenen die er behoefte aan hebben om op hun manier hun vleugels uit te slaan.  

Deze vzw is ontstaan vanuit het verlangen van Karel en Colette Plasman, de ouders van twee gehandicapte meisjes, om samen met nog een tiental andere ouderparen van mentaal gehandicapte jonge volwassenen een tehuis op te richten.
De meeste van deze jonge volwassenen verbleven nog thuis, maar ze konden niet voor altijd op hun ouders aangewezen blijven. Het was dus de bedoeling om hen een nieuwe “thuis” te geven.

Zo ontstond op 23 januari 1998 de vzw ANAUTICA.

Anautica wou een tehuis zijn dat vertrekt vanuit het respect voor de specifieke noden en behoeften van de bewoners, een thuis, een plaats waar de bewoners gelukkig kunnen samen zijn. De bewoners zouden aangepaste activiteiten aangeboden krijgen zodat zij zich op sensorieel, cognitief en sociaal vlak verder konden blijven ontplooien. Zo kon het tehuis, vertrekkend vanuit de bewoners, een eigen specifieke entiteit ontwikkelen.
Het tehuis moest tevens ook een open tehuis zijn voor de ouders. Zij moesten op elk moment hun kind kunnen bezoeken en samen met hem/haar aan activiteiten kunnen deelnemen.
Dit alles maakte Anautica uniek.

Anautica ging op zoek naar een koepel die zorgde voor de nodige erkenningen en voor het invullen van de pedagogische begeleiding en engageerde zich om zelf de financiering van een gebouw op zich te nemen. Anautica kon immers niet rekenen op overheidssteun. Het was een hele uitdaging om het nodige geld te verzamelen voor de infrastructuur, maar tien jaar na de start van Anautica zijn de bouwwerken dan eindelijk voltooid.

Op 2 juni 2008 opende Dieghemhof in Schilde zijn deuren voor Anneleen, Annick, Bart, Caroline, Charlotte, Kurt, Jan, Matthias, Sam, Sanne, Teun en Thierry. De opening van Dieghemhof vormde de kroon op tien jaar hard labeur van de vzw Anautica. Er ligt echter nog wel een grote financiële uitdaging voor vzw Anautica om de leningen af te betalen.

Mission Statement

  • Anautica wil een tehuis zijn dat vertrekt vanuit het respect voor de specifieke noden en behoeften van de bewoners.
  • Anautica wil een thuis zijn, een plaats waar de bewoners gelukkig kunnen samen zijn. Deze visie weerspiegelt zich zowel in het beheer als in de huisvesting, de accommodaties, de sociale begeleiding en de andere aspecten van de werking.
  • De bewoners zullen aangepaste activiteiten aangeboden krijgen zodat zij zich op sensoriëel, cognitief en sociaal vlak verder kunnen ontplooien. Zo kan het tehuis, vertrekkend vanuit de bewoners, een eigen specifieke entiteit ontwikkelen.
  • Anautica moet een open tehuis zijn voor de ouders. Zij moeten op elk moment hun kind kunnen bezoeken, en samen met hem/haar aan activiteiten kunnen deelnemen.
1

Kies een bedrag

Cnatoque pena ibus et magnis dis parturient montes his achievement

2

Vervolledig het formulier

Cnatoque pena ibus et magnis dis parturient montes his achievemen

3

Doneer

Cnatoque pena ibus et magnis dis parturient montes his achievemen

Gelinkte Doelen

Vakantiekamp ‘Ter Helme’ wordt reeds ettelijke jaren in Oostduinkerke georganiseerd in een comfortabel hotel in de duinen, met als doel om zwaar motorisch gehandicapte personen een fijne tijd te bezorgen. 
Hier komt korte beschrijving van de Spiegel. Tekst opvragen bij De Spiegel of intern 

lkhjg